Clicky

Locale : English (North America)
X
1 / 1
Close
Student with microscope

School lab earns top grades for sustainability

Our engineers drilled deep to find an energy-saving solution for cooling the classrooms of a new science facility at Dulwich College, a leading independent boys’ school in London. The next generation of thinkers and problem solvers can now see the impact of energy conservation in real- ime.

Client
The Laboratory, Dulwich College, London
Expertise
Sustainable building design and engineering

Reinvigorating science teaching
Close
Reinvigorating science teaching The building has reinvigorated science teaching within Dulwich College and will support efforts to extend outreach activities with local schools and the wider community.

Opportunity

Improved insulation in buildings, and lighting and computers that radiate less heat, are paving the way for greener, more efficient ways of keeping offices cool.

Dulwich College, founded in 1619, wanted to house its new science facilities in a sustainable building that would enhance teaching and learning. Planning requirements stipulated on-site renewable energy generation that would reduce carbon emissions by 20% compared to levels that comply with current building regulations.

Solution

Mott MacDonald designed a thermoactive building system with borehole cooling, which uses less energy than chillers, to maintain the temperature within 18 labs at a comfortable level.

Water extracted from an aquifer deep beneath the school is circulated through embedded pipework and regulates internal temperatures through interaction with the thermal mass of the building. Energy consumption is further reduced by roof-mounted photovoltaic panels, automated lighting, and control panels in each classroom, enabling staff to use the building’s systems to maximum effect.

Outcome

Our solution, believed to be the first installed in a UK school, is four times more energy-efficient than conventional air conditioning and has enabled the laboratory to achieve an "excellent" rating under the BREEAM sustainability assessment method for buildings.

The design provides opportunities for learning, with the added value of an energy dashboard that enables students to see the real-time benefits being delivered by the technology. The building has reinvigorated science teaching within Dulwich College, and will support efforts to extend outreach activities with local schools and the community.

icon-arrow-down-smlicon-arrow-left-lrgicon-arrow-left-smlicon-arrow-right-lrgicon-arrow-right-smlicon-arrow-up-smlicon-championsicon-closeicon-downloadicon-educationicon-emailicon-grid-viewicon-languageicon-link-toicon-list-viewicon-locationicon-login-registericon-minusicon-moreicon-phoneicon-plusicon-recently-viewedicon-searchicon hashkey-facts-corner-sashquote-underlinesocial-icon-facebooksocial-icon-googleplussocial-icon-linkedinsocial-icon-twittersocial-share-icon-facebooksocial-share-icon-facebooksocial-share-icon-googleplussocial-share-icon-googleplussocial-share-icon-instagramsocial-share-icon-instagramsocial-share-icon-linkedinsocial-share-icon-linkedinsocial-share-icon-twittersocial-share-icon-twittersocial-share-icon-youtubesocial-share-icon-youtubesina-weiboMM-Shape01-Quote-ViewsMM-Shape03-Quote-LocationsMM-Shape05-Quote-ProjectsMM-Shape12-Quote-SectorsMM-Shape13-Quote-ExpertiseMM-Shape14-Quote-About-UsMM-Shape14-Quote-Careerscheckmarkicon-expand-viewicon-apply-nowmenusphereicon-cookiesicon-legalicon-registered-companiestargetrotate-screenvideo-replay-flatvideo-replayaudio-muteaudio-play